Kawa Colombia Supremo 100g-1000g Medellin Arabica 100%
Opis
Kawa Colombia Supremo Medellin
Supremo to jedna z niewielu odmian sprzedawanych pod własną nazwą. W zależności od jej jakości i wielkości ziaren, kolumbijską kawę dzieli się na cztery odmiany, z których ta jest uznawana za najlepszą. Charakteryzuje się miękkością i delikatnym, aksamitnym smakiem, który uwielbia wielu smakoszy. Swoją zasłużoną popularność kawa Colombia Supremo zawdzięcza oryginalnemu, niepowtarzalnemu smakowi i wysokiej jakości.
Plantacje znajdują się w pobliżu miasta Medellin, a wyśmienita arabica uprawiana jest na zboczach wysokich Andów. Obszar ten jest uznawany za terytorium kawy Colombia Supremo. Gleba ma szczególne pochodzenie wulkaniczne i jest bogata w wiele minerałów i związków organicznych, które korzystnie wpływają na smak produktu. Aby w pełni chronić drzewa przed nadmiernym nasłonecznieniem, profesjonalni rolnicy sadzą palmy specjalnie do tego celu. Unikalne i wyjątkowe właściwości należy przypisać doskonałemu klimatowi i warunkom, w których rośliny rosły.
Opis kawy / charakterystyka kawy
- Arabica 100%
- Profil smakowy: pomarańcza, śliwka, piernik
- Pochodzenie: Kolumbia
- Wysokość upraw: 1300-1900 m n.p.m
- Stopień palenia: 4/6
- Kwasowość: 1/6
- Intensywność smaku: 4.5/5
- Proces obróbki: washed
- Stopni w skali SCA: 83,5 (SPECIALITY)
- Data palenia: NIE STARSZA NIŻ 72 godziny od zamówienia
Profil smakowy to termin używany do opisania unikalnych cech smakowych kawy, które wynikają z jej pochodzenia, procesu obróbki oraz metody palenia. Każda kawa posiada własny zestaw smaków i aromatów, które można odkryć podczas degustacji. Profil smakowy może obejmować takie nuty jak owocowe, kwiatowe, czekoladowe, orzechowe, przyprawowe i wiele innych.
Warto zaznaczyć, że profil smakowy kawy to naturalne cechy, które wynikają z jej składu chemicznego i warunków uprawy. To nie jest kawa smakowa ani aromatyzowana, co oznacza, że do kawy nie są dodawane żadne sztuczne aromaty ani smaki. Wszystkie opisywane nuty smakowe są efektem naturalnych procesów i dbałości o jakość ziarna na każdym etapie jego produkcji.
Kiedy mówimy o profilu smakowym, mamy na myśli wyjątkowe właściwości, które czynią każdą kawę niepowtarzalną. To prawdziwe doświadczenie smakowe, które pozwala odkrywać różnorodność świata kawy.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.